Burn-out zijn is niet hetzelfde als burn-out klachten hebben!

“Gemiddeld duurt een burn-out traject zes tot acht weken”.

Dit soort beweringen komen wij regelmatig tegen op websites van bijvoorbeeld psychologenpraktijken of praktijken die zich bezig houden met stress en burn-out. Waarbij de cliënt ook zo snel mogelijk weer aan het werk wordt gestuurd, want, zo beweert men ook vaak, “thuiszitten remt een spoedig herstel af”. Er zijn talloze organisaties die beloven dat je binnen 6-8 weken van je burn-out zijn af kan komen en weer volledig aan het werk kan zijn. En dat is kwalijk vinden wij. Want: Burn-out zijn is niet hetzelfde als burn-out klachten hebben!

Burn-out zijn
“De betekenis van burn-out is letterlijk “opgebrand” zijn. Er zijn verschillende definities maar als je een burn-out hebt, voel je je lichamelijk, emotioneel en psychisch totaal uitgeput, waardoor je niet meer in staat bent om normaal te functioneren in je dagelijkse werk of je gezin. Bij een burn-out zijn eenvoudige dingen als boodschappen doen, de kinderen naar school brengen of een telefoontje plegen, je al te veel. Je kunt het niet opbrengen om ’s morgens uit je bed te komen. Je barst om niets in huilen uit en het lukt je vervolgens niet om ermee te stoppen. Ook heb je vaak een kort lontje en kan een op zich kleine gebeurtenis net de druppel zijn, die de emmer doet overlopen. Kortom, je batterij is leeg en je bent niet meer in staat om deze op te laden.”
BRON: burnout.expert.nl

Mensen die thuis zitten en burn-out zijn, zijn erg ziek. Cognitieve gedragstherapie, oplossingen bedenken voor je problemen en werken aan je mindset werken dan (nog) niet. Dat komt omdat je hersenen niet goed functioneren. Langere tijd dagelijks iets te veel stress doet delen van de hersenen krimpen, terwijl andere groeien. Herstel daarvan kan lang duren. De hersenen moeten zich weer vormen naar de oorspronkelijk staat. Je gedrag en patronen onder de loep nemen heeft dus pas zin als je hersenen weer beter functioneren.

Burn-out klachten
Burn-out klachten zijn bijvoorbeeld: Verminderd functioneren, stress, mentale vermoeidheid, slecht slapen, kort lontje hebben. Allemaal klachten die bij overspannenheid en overmatige stress horen maar nog niet maken dat je burn-out bent. Wij noemen ze ook liever stressklachten. Dit soort klachten kunnen goed behandeld worden en zijn vaak van tijdelijke aard. Bij de juiste aanpak lijkt het ons wél aannemelijk om in 6 tot 8 weken weer behoorlijk hersteld te zijn.

Het verschil tussen burn-out klachten hebben en burn-out zijn heeft aandacht nodig!
Veel mensen zijn zich niet bewust van de verschillen! Dat heeft ook te maken met hoe het in de media wordt gebracht en de daarbij behorende beeldvorming. Daardoor zijn er zijn helaas veel misverstanden over bijvoorbeeld de aanpak en hersteltijd. Zelfs bij professionals.

Dat is niet bevorderlijk voor de visie van een organisatie op Burn-out, de verwachtingen die een werkgever/bedrijfsarts heeft naar de werkgever en derhalve niet voor het herstel van diezelfde werknemer. Maar ook een werknemer kan te veel verwachten. Het niet helder hebben van de verschillen en de hersteltijd, kan zorgen voor vooroordelen en kan er toe bijdragen dat er veel te veel verwacht wordt van een werknemer tijdens bijvoorbeeld een re-integratietraject. Dat zal uiteindelijk nog meer stress opleveren. Met als gevolg dat iemand mogelijk nog langer in de ziektewet zal zitten.

Elke persoon is uniek, elke persoon herstelt in zijn eigen tempo. Vooraf vertellen hoelang iemand zal doen over zijn of haar herstel valt niet te voorspellen!

Ervaringskennis is een zeer belangrijke kennisbron
De mensen die heel goed weten wat wel en niet werkt, zijn de mensen die zelf burn-out zijn geweest of klachten hebben gehad en daar heel goed van zijn hersteld. Die ervaringskennis hebben wij in huis. Het inzetten van onze onafhankelijke Ervaringscoaches is een vrij informele manier van steun voor zowel de werkgever als de werknemer. Iemand met een vergelijkbare ervaring achter de rug is erg waardevol voor iemand die aan het begin van het herstel staat of er middenin zit, maar ook voor een organisatie. Een luisterend oor, iemand die een gesprek bij kan wonen en die aan collega’s en leidinggevenden kan vertellen wat men beter wel en niet kan zeggen en wat wel. Informele steun is over het algemeen duurzamer en heeft daardoor een langere werkingsduur. Daarbij kan het fungeren als ‘vinger aan de pols’.

Interesse?
Wilt u kennismaken met één van onze Ervaringscoaches, heeft uw afdeling behoefte aan voorlichting over Burn-out of wilt u alleen advies? Neem eens contact met ons op! Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.
Stuur een mail voor een vrijblijvende afspraak: info@deervaringscoach.nl

Bellen kan ook:
Claudia Janssen 06-55308803
Sharon Mantjes 06-14128375

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *