Eenzaamheid kan bijdragen aan verhoogd ziekteverzuim

Meer dan 40% van de volwassen bevolking voelt zich eenzaam vertelde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een eerder onderzoek. Zo met de feestdagen voor de deur neemt dat aantal nog eens toe.
Bij eenzaamheid denken we vaak aan oudere mensen (65+). Dat klopt niet. De piek ligt zo rond het 35ste levensjaar en bij 75+. Op de werkvloer komt eenzaamheid ook voor.

Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid wordt vaak omschreven als: de beleving, het gevoel, dat je minder contacten hebt met andere mensen dan je graag zou willen, je niet verbonden voelen.
Een eenzaam gevoel is een heel persoonlijke ervaring en derhalve iets subjectiefs.
Dat het subjectief is, wil niet zeggen dat het uitsluitend het probleem is van de werknemer. Eenzaamheid kan nl. ernstige gevolgen hebben voor de persoon die zich eenzaam voelt. Denk dan aan depressie, hartproblemen, meer stress, verhoogde de kans op Alzheimer, eerder overlijden. Voor een organisatie betekent dat niet alleen minder productieve werknemers maar ook meer ziekteverzuim.

Hoe weet je dat iemand zich eenzaam voelt?
Het is lastig dit te ondervangen omdat je niet aan een werknemer kan zien of hij of zij zich eenzaam voelt. Eén van de factoren die bijdragen aan een gevoel van eenzaamheid is het gemis van iemand met wie je kunt praten. Als werkgever kun je hier wel in voorzien door bijvoorbeeld op regelmatige basis een Ervaringscoach beschikbaar te stellen. Iemand die zelf ook met eenzaamheid te maken heeft gehad en dus heel goed weet hoe het is. Onze coaches kunnen tijdens gesprekken onderzoeken wat er precies speelt. Het kan zijn dat iemand wordt gepest op het werk bijvoorbeeld of dat er in de privé sfeer zaken spelen die bijdragen aan het eenzame gevoel. Het eenzame gevoel zal door die gesprekken niet gelijk verdwijnen maar iemand voelt zich wel gehoord en kan samen met de Ervaringscoach concrete stappen maken om de situatie te verbeteren. Dit kan eventueel ondersteund worden door bijvoorbeeld onze Lifecoach ook aan te laten sluiten.

Wat doet jouw organisatie aan het signaleren van eenzaamheid onder werknemers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *