We geven iets weg!!

GRATIS!!
Ben je werkzaam in Noord-Holland en heb je een leidinggevende functie? En is er iemand uit je team aan het re-integreren maar loopt dat niet helemaal soepel? Of is er een werknemer die worstelt met privé zaken maar weet je niet hoe je die bespreekbaar kan maken? Wij kunnen je helpen door onze ervaringskennis* in te zetten!
 
Je kunt je nu inschrijven voor een GRATIS adviesgesprek met één van onze coaches. Doe mee! Aanmelden kan op verschillende manieren:
 
– Laat een reactie achter in de commentaren óf
– Stuur een email (info@deervaringscoach.nl) óf
– Stuur een WhatsApp bericht: 06 55308803 of 06 14128375
o.v.v.: Gratis adviesgesprek

 

* Ervaringskennis:
“Als iemand de eigen ervaringen analyseert en erop reflecteert doet hij of zij nieuwe inzichten op die voor meer mensen kunnen gelden. Ervaringskennis ontstaat door ondervinding. Het uitwisselen van ervaringen kan helpen ontdekken of de ervaringen door anderen herkend en erkend worden (Trimbos-instituut, 2011:11).”

Ben jij partner van iemand die Burn-out is…….?

Zoals we eerder hebben gemeld, geven we een aantal weken extra aandacht aan Burn-out zijn en Burn-out klachten hebben. Deze keer gaan we eens wat dieper in op wat het met de naasten doet, waar je op kan letten en hoe je je naaste bij kan staan.

Let op: Dit is een Ervaringsverhaal van één van de oprichters van De Ervaringscoach.nl. Want ja, ook zij zitten uiteraard vol ervaringen die we inzetten om een ander bij te staan of om eigen kennis en ervaringen te delen met jou of werkgevers! 

Zomaar ineens
Het overvalt je, je ziet het niet aankomen. Zo maar, daar ineens gebeurt het: je partner zit met grote halen snikkend op de bank te vertellen dat alles te zwaar is en hij/zij het leven niet meer aangenaam vindt…..

Deze spoel ik even terug, want heb je het echt niet zien aankomen? Waar was je toen je partner steeds minder ging slapen, geïrriteerd raakte om niets? Geen zin meer had in samen leuke dingen doen? Als jij enthousiast was en je partner alleen de schouders optrok? Als je partner met het lood in de schoenen naar het werk ging en steeds vaker griep verschijnselen had? Misschien dacht je eerst dat er een ander in het spel was en jij je plek kon gaan verliezen. Dan toch ook weer niet, want soms werd jouw schouder gezocht of werd er een stukje onzekerheid in een gesprek gebracht.

Achteraf bekeken heb je het waarschijnlijk wel degelijk zien aankomen, alleen heb je het misschien niet kunnen plaatsen als zodanig. Deze symptomen wijzen nl. toch echt op een klassieke Burn-out.

Het stukje van je relatie dat ze “in voor en tegenspoed” noemen, wordt aardig op de proef gesteld in deze periode. Kan jij het dragen, zijn jouw schouders sterk genoeg om al het werk over te nemen en je partner de ruimte te gunnen om aan zichzelf te werken? Of sta jij met je handen in het haar en heb je geen idee hoe je alle ballen van het leven in de lucht kan houden?

Burn-out raakt ook anderen
Het Burn-out zijn is niet alleen een aanslag op het leven van één persoon, maar werkt door in het hele gezin. Vaak wordt het door de persoon die Burn-out is, ervaren als falen. Onzekerheid maakt plaats voor schaamte en vooral niemand mag iets weten. Dit laatste is echter voor de partner onmogelijk, want na de zoveelste smoes waarom je alleen op de verjaardag bent gekomen is er geen ontkomen meer aan.

De partner heeft steun nodig, die heeft mensen om zich heen nodig om de zwaarste klappen op te kunnen vangen. Dus wordt alsjeblieft niet boos als wij als partner zijnde toch ons netwerk gaan inlichten, dat wij hulp vragen om op de kinderen te passen als wij merken dat jij het even niet trekt. Er is maar een zin voor: “Niemand is onaantastbaar”. Er begint een lange periode van gesprekken, bellen met de baas en de arbo-arts, later misschien ook het UWV en de psychiater. Tijdens dit alles verwacht je van je partner dat je dit schouder aan schouder doet.

Een praktijkvoorbeeld (De namen in dit stukje zijn fictief)
“Laatst zat ik op een verjaardag, daar hoor je natuurlijk al het leedvermaak van de familie en omstanders. Ineens kwam Hans alleen binnen: “Hé, Hans waar is Marjan?” “Nou…” zei Hans: “wij zijn niet meer samen, ik heb de scheiding aangevraagd! Ze was Burn-out en ja, je denkt toch niet dat ik in dat negatieve mee ga, kom op zeg, ik ben nog jong, wil gewoon mijn seks en iemand die het huishouden doet, niet iemand die op de bank hangt met een doos zakdoeken!!!”  Mijn mond viel open van verbazing!! “Hans, waar zijn de kinderen dan?” “Oh..” zei Hans: “Die zitten bij mijn schoonouders, die hebben niets aan een moeder die alleen maar huilt en in bed ligt”.
Ik vond het moeilijk om nog aardig te doen tegen Hans die avond, heb hem niet meer gesproken. De volgende dag ben ik meteen naar Marjan toegegaan”.

Zo zie je maar dat iedereen anders reageert op een situatie. Zoals hierboven geschetst, is natuurlijk niet helpend voor de persoon die Burn-out ís. Ook al denk je dat je niets kan doen, je kan zeker een grote bijdrage leveren in het herstel van je partner!

Wat helpt?
In eerste instantie zal je zelf in de overlevingsmodus gaan staan, maar na verloop van tijd kom je erachter dat een stevige en stabiele relatie je partner hoop geeft en dat jouw steun er echt toe doet! Wacht als partner niet te lang met ingrijpen als je vermoedt dat jouw wederhelft het zwaar heeft. Op die manier kan meer leed voorkomen worden en kun je samen werken aan het herstel van je partner. Blijf altijd in gesprek met elkaar ook al is dat zeer moeilijk. En zorg dat je leuke dingen voor jezelf blijft doen! Maar zoek ook hulp voor jezelf, laat je bijstaan en steunen door mensen uit je omgeving en onze Ervaringscoaches.

Mocht je dit herkennen en hier meer over willen weten, maak dan een afspraak met één van onze ervaringscoaches die als “partner van” werkzaam zijn bij ons. Wij kunnen jullie bijstaan tijdens de herstelperiode.

Geschreven uit eigen ervaring door Claudia

Mogen we een paar vragen stellen?

We besteden de komende weken extra aandacht aan Burn-out klachten en burn-out zijn.

Eerst zomaar een paar vragen om je over na te laten denken:

Ben je werkgever of leidinggevende?

Eén op de 7 werknemers heeft burn-out klachten, dat geldt dus ook voor de mensen in jouw organisatie. Weet jij wie dat zijn? De kans dat je nee zegt is erg groot. Zou je willen weten waar je op moet letten en hoe je kan voorkomen dat iemand langdurig uitvalt?

of

Is er reeds iemand langdurig uitgevallen omdat de burn-out klachten te laat herkend zijn? Weet je wat je anders had kunnen doen of had moeten zeggen om het verzuim te voorkomen?

Ook zo nieuwsgierig naar wat jij kan doen om te voorkomen dat iemand langdurig uitvalt?

Ben jij werknemer?

Eén op de 7….. Ja, dat kan jij dus ook zijn!

Weet jij welke burn-out klachten het risico op uitval vergroten? Naar welke signalen je eigenlijk beter wel kan luisteren?

En als je reeds uitgevallen bent: Waarom ben je in een burn-out geraakt? En weet je wat je eigen aandeel is?

Ook nieuwsgierig naar wat je kan doen om uitval te voorkomen of op een gezonde manier terug te keren naar werk?

Onze Ervaringscoaches die zelf ooit uitgevallen zijn hebben op bijna al jouw vragen een antwoord!

Ervaringskennis is een zeer belangrijke kennisbron

De mensen die heel goed weten wat wel en niet werkt, zijn de mensen die zelf burn-out zijn geweest of klachten hebben gehad en daar heel goed van zijn hersteld. Die ervaringskennis hebben wij in huis. Het inzetten van onze onafhankelijke Ervaringscoaches is een vrij informele manier van steun voor zowel de werkgever als de werknemer. Iemand met een vergelijkbare ervaring achter de rug is erg waardevol voor iemand die aan het begin van het herstel staat of er middenin zit, maar ook voor een organisatie. Een luisterend oor, iemand die een gesprek bij kan wonen en die aan collega’s en leidinggevenden kan vertellen wat men beter wel en niet kan zeggen en wat wel. Informele steun is over het algemeen duurzamer en heeft daardoor een langere werkingsduur. Daarbij kan het fungeren als ‘vinger aan de pols’.

Interesse?
Wil je kennismaken met één van onze Ervaringscoaches, heeft jullie afdeling behoefte aan voorlichting over Burn-out of willen jullie alleen advies? Neem eens contact met ons op! Wij vertellen graag meer over de mogelijkheden.

Stuur een mail voor een vrijblijvende afspraak: info@deervaringscoach.nl

Bellen kan ook:
Claudia Janssen 06-55308803
Sharon Mantjes 06-14128375

 

 

 

Workshop “Balans tussen afstand en betrokkenheid”

JANUARI AANBIEDING:
Workshop van € 195,- voor € 145,- (ex BTW)
Onze workshops zijn ook incompany mogelijk!

 

Een gezonde en veilige organisatie maak je samen; werkgever en werknemer. Vanuit ervaring weten wij dat één van de aandachtspunten die belangrijk is voor een gezonde werksfeer én een gezonde mindset is: zorgen dat je weet wat de juiste balans is tussen afstand bewaren en betrokkenheid laten zien.

In onze workshop “Balans tussen afstand en betrokkenheid” gaan we o.a. de volgende vragen onderzoeken:

Hoe kun je als werkgever of werknemer de juiste betrokkenheid laten zien en tegelijkertijd voldoende afstand bewaren? Hoe bewaar je juiste afstand van bijvoorbeeld je collega’s, maar ook van problemen thuis of emoties van jezelf of anderen?

Ook krijg je tools om gebeurtenissen/emoties te kunnen filteren voordat ze jou raken en je kwaad kunnen doen en leer je voldoende afstand te bewaren zonder ongeïnteresseerd over te komen.

Opgeven kan tot 9 februari 2019 via info@deervaringscoach.nl.

Wil je deze workshop incompany? Bel of mail ons dan!

Minimaal aantal deelnemers: 6

Stress en werkstress

Deze maand zullen wij met De Ervaringscoach.nl aandacht geven aan werkstress en stress in het algemeen.

Werkstress is stress door of in je werksituatie. Die stress hoeft niet veroorzaakt te worden door je werksituatie alleen. Ook een combinatie van een hoge belasting op je werk met daarnaast problemen in je privéleven, kunnen voor stressklachten zorgen. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat je slechter functioneert op je werk. Indien niet tijdig aangepakt of herkend, kan het tot grotere problemen leiden. Denk hierbij aan overspannen of Burn-out raken.
Momenteel is uitval door werkstress erg hoog, veelal omdat men de waarschuwingssignalen van het eigen lichaam niet herkent of negeert of dat er niet tijdig aan de bel wordt getrokken.

Ben jij je bewust van de waarschuwingssignalen die je lichaam je geeft?
En wat doe jij om je stressgevoel bespreekbaar te maken op je werk?

Reacties zijn zeer welkom!

Eenzaamheid kan bijdragen aan verhoogd ziekteverzuim

Meer dan 40% van de volwassen bevolking voelt zich eenzaam vertelde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een eerder onderzoek. Zo met de feestdagen voor de deur neemt dat aantal nog eens toe.
Bij eenzaamheid denken we vaak aan oudere mensen (65+). Dat klopt niet. De piek ligt zo rond het 35ste levensjaar en bij 75+. Op de werkvloer komt eenzaamheid ook voor.

Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid wordt vaak omschreven als: de beleving, het gevoel, dat je minder contacten hebt met andere mensen dan je graag zou willen, je niet verbonden voelen.
Een eenzaam gevoel is een heel persoonlijke ervaring en derhalve iets subjectiefs.
Dat het subjectief is, wil niet zeggen dat het uitsluitend het probleem is van de werknemer. Eenzaamheid kan nl. ernstige gevolgen hebben voor de persoon die zich eenzaam voelt. Denk dan aan depressie, hartproblemen, meer stress, verhoogde de kans op Alzheimer, eerder overlijden. Voor een organisatie betekent dat niet alleen minder productieve werknemers maar ook meer ziekteverzuim.

Hoe weet je dat iemand zich eenzaam voelt?
Het is lastig dit te ondervangen omdat je niet aan een werknemer kan zien of hij of zij zich eenzaam voelt. Eén van de factoren die bijdragen aan een gevoel van eenzaamheid is het gemis van iemand met wie je kunt praten. Als werkgever kun je hier wel in voorzien door bijvoorbeeld op regelmatige basis een Ervaringscoach beschikbaar te stellen. Iemand die zelf ook met eenzaamheid te maken heeft gehad en dus heel goed weet hoe het is. Onze coaches kunnen tijdens gesprekken onderzoeken wat er precies speelt. Het kan zijn dat iemand wordt gepest op het werk bijvoorbeeld of dat er in de privé sfeer zaken spelen die bijdragen aan het eenzame gevoel. Het eenzame gevoel zal door die gesprekken niet gelijk verdwijnen maar iemand voelt zich wel gehoord en kan samen met de Ervaringscoach concrete stappen maken om de situatie te verbeteren. Dit kan eventueel ondersteund worden door bijvoorbeeld onze Lifecoach ook aan te laten sluiten.

Wat doet jouw organisatie aan het signaleren van eenzaamheid onder werknemers?

Stress bij kinderen en studenten

We horen en lezen steeds meer berichten over stress bij kinderen en studenten. Zorgwekkend vinden ook wij, vandaar dat wij hier aandacht aan willen besteden.
We leven in een ‘moeten’ maatschappij. Dat is niet per definitie slecht, alleen hebben we nooit geleerd om hier goed mee om te gaan terwijl dat wel heel belangrijk is! Grote kans dat je veel van jezelf zal herkennen in dit stuk.

Gezonde stress
Weet je nog dat je vroeger, als je wist dat je een toets had en daarvan wakker lag, de volgende ochtend met barstende koppijn opstond? En al zwalkend naar de slaapkamer van je ouders liep om te vertellen dat je echt “NIET” naar school kon? Het antwoord hierop was vaak, ”probeer het maar en als het echt niet lukt dan kom je naar huis”. Schoorvoetend en met een briefje in je zak, geschreven door je ouders (er was toen geen magister), ging je dan toch maar. En als je de toets had gemaakt, voelde je je weer helemaal ok en was er tijd om te lachen met vrienden en ging het leven gewoon door. Herkenbaar? Dit is een voorbeeld van normale stress, dit maakt je lichaam zelf aan door adrenaline en cortisol af te geven. Dat heb je nodig om bijvoorbeeld gefocust te blijven op je toets of om die kampioenswedstrijd geconcentreerd te kunnen blijven spelen. Door de aanmaak van de adrenaline en cortisol gaat je frontale kwab in je hersenen openstaan. Zodra het werk is gedaan of de wedstrijd is gespeeld, ga je ontspannen en sluit de frontale kwab zich weer.

Als stress niet meer gezond is
Maar wat nou als de frontale kwab, die deze lichaamseigen stoffen aanmaakt, niet meer sluit? Dan blijf je onder stress staan en kan dat zelfs chronisch worden. Dit werkt bij volwassenen en kinderen precies hetzelfde. Als de stress blijft, dan kunnen er functionele klachten ontstaan. Denk hierbij aan symptomen zoals: buikpijn en hoofdpijn, concentratie problemen, gebrek aan eetlust of juist overeten, duizeligheid en flauw vallen. Bij tieners kan het zich ook uiten in: krachtverlies, bewustzijnsverlies, schokken met het lichaam. Deze klachten kunnen vervolgens een paniekaanval opwekken.
Nu moet je natuurlijk bij lichamelijke klachten van je kind niet meteen denken aan stress, maar eerst een arts raadplegen om e.e.a. uit te sluiten, want het hebben van bijvoorbeeld buikpijn hoeft niet alleen maar psychosomatisch te zijn. Psychosomatische of functionele klachten kunnen de ontwikkeling en doorgroei van een kind in de weg staan, het is dan ook zaak hier serieus mee om te gaan. Uit onderzoeken is gebleken dat 1 op de 4 kinderen lichamelijke klachten heeft, waarbij 9 van de 10 keer psychische stress de veroorzaker is.

Als je stress op zoekt in het woordenboek dan staat er “aanhoudende geestelijke druk = Spanning”. Maar wat zijn dan de oorzaken hiervan?:

  • Gezinsproblematiek: Bijvoorbeeld scheiding van de ouders, overlijden van een familielid of vriend of geldzorgen.
  • Leerdruk: Het constant najagen van doelen, prestaties willen verrichten, boven niveau willen presteren.
  • Sociale aspecten: Erbij willen horen, pesten, druk van sociale media, eenzaamheid en onzekerheid.

Lichaam en geest zijn twee componenten die werken als één, dus als het met de ene minder gaat, dan heeft dat impact op de ander. Denk aan mensen die ernstig ziek zijn, dan hoor je vaak “Door mijn sterke wil en geest heb ik dit gevecht gewonnen” of juist “Doordat hij geen vechtlust en energie meer had, heeft hij de strijd op moeten geven”. In beide uitspraken staat de verbinding tussen lichaam en geest centraal.

Stress onder studenten
Onder studenten is het aantal jongeren/jong volwassenen dat stress ervaart nog vele malen hoger. Uit het rapport “Back to the Roots” van Prof. dr. Bernet Elzinga van de UVL, blijkt dat in 2017 74,8% van de studenten hoge tot zeer hoge uitputting ervaart.
Buiten de psychosomatische klachten van eerder in het stuk voegen we hier een aantal symptomen bij: Piekeren, Somberheid en/of Slapeloosheid.

In de pers wordt gesproken over de “generatie van Zombies”. De studenten die uitvallen door bijvoorbeeld een burn-out, bedekken een grote groep. Zij moeten soms lang wachten op psychische hulp, of zij wachten zelf te lang met het vragen om hulp.
Presteren en de hoge snelheid waarin de maatschappij zich ontwikkelt zijn natuurlijk niet de enige boosdoeners bij uitval door stressklachten. Ook de aanleg voor, levensstijl en trauma’s uit het verleden dragen daaraan bij. Een goede balans tussen school, werk en privé is iets wat aan te leren is, mits dit in een vroeg stadium al wordt toegepast.

Hoe eerder, hoe beter
Wij denken dat het belangrijk is dat kinderen reeds in een vroeg stadium leren hoe je op de juiste manier om kan gaan met stress. En school is daar wat ons betreft een hele goeie plek voor. De Ervaringscoach.nl is op dit moment in gesprek met een school uit het voorgezet onderwijs (havo/vwo/gymnasium/atheneum) om een aanpak te ontwikkelen. Deze moet ervoor gaan zorgen dat de leerlingen/studenten d.m.v. workshops en diverse tools, leren om op een juiste manier met hun emoties om te gaan, stresssignalen leren herkennen, zichzelf durven te zijn en grenzen leren stellen. Maar ook wordt aandacht besteed aan de mate van lichaamsbeweging, voeding en sociale interactie zonder elektronica. Onze aanpak kan in de lessen worden geïmplementeerd zodat er geen extra bezigheid bij komt voor deze groep.
Anders denken, leert hen beter om te gaan met stress klachten. Hierbij worden natuurlijk de leerkrachten niet vergeten.

Omdat met onze aanpak in een vroeg stadium aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en welzijn ingezet wordt, zullen wij met elkaar een waardevolle bijdrage leveren aan het herstel van de toekomst van onze leerlingen/studenten en investeren wij met elkaar in een generatie met een krachtige mindset die goed voor zichzelf zorgt!

Interesse?
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden, vragen over onze methodes of deelname aan onze workshops? Bel of mail ons. We maken graag tijd voor een vrijblijvend gesprek.

Claudia Janssen 06-55308803
Sharon Mantjes 06-14128375
info@deervaringscoach.nl

 

 

 

Onze brede aanpak werkt goed bij verzuimpreventie

Wij willen organisaties en hun medewerkers graag zo goed mogelijk bijstaan. Onze grote kracht is dat wij dat doen vanuit ervaring. Want naast de algemene informatie die men heeft, de algemene kennis die er is over aandoeningen, ziektes en persoonlijke situaties, is ervaringskennis een zeer belangrijke extra kennisbron! Tenslotte: “Experience is the best teacher!”

We weten inmiddels dat onvrede of zorgen in verschillende levensdomeinen, bij kunnen dragen aan verandering in stemming en het ontwikkelen van lichamelijke klachten. Als dat niet op tijd en op de juiste manier wordt aangepakt, kan dat mogelijk tot langdurige uitval leiden. Om onze opdrachtgevers zo goed mogelijk van dienst te zijn, is het mogelijk om voor een bredere aanpak te kiezen en de verschillende levensdomeinen van medewerkers nader te onderzoeken. Als voorbeeld: Hoe draagt de voeding die jij eet bij aan je stemming en je lichamelijke klachten? Beweeg je voldoende en op de juiste manier? Zit je in de schulden en weet je niet waar je moet beginnen? Zit je nog op de juiste (werk)plek? Op al deze vlakken kunnen wij handvatten bieden, zodat reeds in een vroeg stadium de juiste aanpak ingezet zal worden en uitval voorkomen kan worden!

De Ervaringscoach.nl bestaat uit een team van mensen die stuk voor stuk zelf ooit (bijna) uitgevallen zijn en daar heel goed van zijn hersteld. Elk teamlid heeft zijn eigen kennis en ervaring opgedaan en heeft geleerd hoe dat ingezet kan worden ter ondersteuning van iemand in een soortgelijke situatie of om een organisatie, bedrijfsarts of re-integratiebegeleider in te laten zien wat wél effectief werkt!

Onze onafhankelijke ervaringscoaches en overige teamleden kunnen op verzoek, voor een vooraf vastgestelde periode, ingezet worden op de werkvloer naast de werknemer én de werkgever.

Ons team bestaat uit:

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bel of mail ons. We maken graag tijd voor een vrijblijvend gesprek.

Claudia Janssen 06-55308803
Sharon Mantjes 06-14128375
info@deervaringscoach.nl

 

Wat als je nou wél weet wat je moet zeggen?

Hoe ga je om met een collega die ernstig ziek is (geweest) of een zeer ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt? En wat kan je beter wel en niet zeggen?
Het is een vraag waar veel mensen mee worstelen. De meeste mensen weten niet wat ze moeten zeggen. Of zijn bang iets verkeerd te zeggen. Dus zegt men meestal niets. Maar juist dat vinden de mensen die ziek of overbelast zijn, of diep in de problemen zitten misschien nog wel het vervelendst. Het contact met de collega kan daardoor verloren gaan, met alle gevolgen van dien.

Wat als je nou wél weet wat je moet zeggen tegen die collega die bijvoorbeeld:
– Een kind heeft verloren?
– Kanker heeft/heeft gehad?
– Zeer diep in de schulden zit?
– Mantelzorger is van een ernstig ziek kind/ernstig zieke partner?
– Een depressie heeft?

Wat zou dat doen voor bijvoorbeeld het inzicht, het wederzijdse begrip en de samenwerking binnen een organisatie? En welke voordelen brengt dat met zich mee? Wij weten het wel!
Wij hebben onder andere van alle bovengenoemde voorbeelden de kennis in huis. Onze Ervaringscoaches weten vanuit hun eigen ervaringen heel goed wat je beter wel en beter niet kan zeggen of doen. Iemand met vergelijkbare ervaringen achter de rug is dus van zeer grote waarde!

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bel of mail ons. We maken graag tijd voor een vrijblijvend gesprek.

Claudia Janssen 06-55308803
Sharon Mantjes 06-14128375
info@deervaringscoach.nl

 

Burn-out zijn is niet hetzelfde als burn-out klachten hebben!

“Gemiddeld duurt een burn-out traject zes tot acht weken”.

Dit soort beweringen komen wij regelmatig tegen op websites van bijvoorbeeld psychologenpraktijken of praktijken die zich bezig houden met stress en burn-out. Waarbij de cliënt ook zo snel mogelijk weer aan het werk wordt gestuurd, want, zo beweert men ook vaak, “thuiszitten remt een spoedig herstel af”. Er zijn talloze organisaties die beloven dat je binnen 6-8 weken van je burn-out zijn af kan komen en weer volledig aan het werk kan zijn. En dat is kwalijk vinden wij. Want: Burn-out zijn is niet hetzelfde als burn-out klachten hebben!

Burn-out zijn
“De betekenis van burn-out is letterlijk “opgebrand” zijn. Er zijn verschillende definities maar als je een burn-out hebt, voel je je lichamelijk, emotioneel en psychisch totaal uitgeput, waardoor je niet meer in staat bent om normaal te functioneren in je dagelijkse werk of je gezin. Bij een burn-out zijn eenvoudige dingen als boodschappen doen, de kinderen naar school brengen of een telefoontje plegen, je al te veel. Je kunt het niet opbrengen om ’s morgens uit je bed te komen. Je barst om niets in huilen uit en het lukt je vervolgens niet om ermee te stoppen. Ook heb je vaak een kort lontje en kan een op zich kleine gebeurtenis net de druppel zijn, die de emmer doet overlopen. Kortom, je batterij is leeg en je bent niet meer in staat om deze op te laden.”
BRON: burnout.expert.nl

Mensen die thuis zitten en burn-out zijn, zijn erg ziek. Cognitieve gedragstherapie, oplossingen bedenken voor je problemen en werken aan je mindset werken dan (nog) niet. Dat komt omdat je hersenen niet goed functioneren. Langere tijd dagelijks iets te veel stress doet delen van de hersenen krimpen, terwijl andere groeien. Herstel daarvan kan lang duren. De hersenen moeten zich weer vormen naar de oorspronkelijk staat. Je gedrag en patronen onder de loep nemen heeft dus pas zin als je hersenen weer beter functioneren.

Burn-out klachten
Burn-out klachten zijn bijvoorbeeld: Verminderd functioneren, stress, mentale vermoeidheid, slecht slapen, kort lontje hebben. Allemaal klachten die bij overspannenheid en overmatige stress horen maar nog niet maken dat je burn-out bent. Wij noemen ze ook liever stressklachten. Dit soort klachten kunnen goed behandeld worden en zijn vaak van tijdelijke aard. Bij de juiste aanpak lijkt het ons wél aannemelijk om in 6 tot 8 weken weer behoorlijk hersteld te zijn.

Het verschil tussen burn-out klachten hebben en burn-out zijn heeft aandacht nodig!
Veel mensen zijn zich niet bewust van de verschillen! Dat heeft ook te maken met hoe het in de media wordt gebracht en de daarbij behorende beeldvorming. Daardoor zijn er zijn helaas veel misverstanden over bijvoorbeeld de aanpak en hersteltijd. Zelfs bij professionals.

Dat is niet bevorderlijk voor de visie van een organisatie op Burn-out, de verwachtingen die een werkgever/bedrijfsarts heeft naar de werkgever en derhalve niet voor het herstel van diezelfde werknemer. Maar ook een werknemer kan te veel verwachten. Het niet helder hebben van de verschillen en de hersteltijd, kan zorgen voor vooroordelen en kan er toe bijdragen dat er veel te veel verwacht wordt van een werknemer tijdens bijvoorbeeld een re-integratietraject. Dat zal uiteindelijk nog meer stress opleveren. Met als gevolg dat iemand mogelijk nog langer in de ziektewet zal zitten.

Elke persoon is uniek, elke persoon herstelt in zijn eigen tempo. Vooraf vertellen hoelang iemand zal doen over zijn of haar herstel valt niet te voorspellen!

Ervaringskennis is een zeer belangrijke kennisbron
De mensen die heel goed weten wat wel en niet werkt, zijn de mensen die zelf burn-out zijn geweest of klachten hebben gehad en daar heel goed van zijn hersteld. Die ervaringskennis hebben wij in huis. Het inzetten van onze onafhankelijke Ervaringscoaches is een vrij informele manier van steun voor zowel de werkgever als de werknemer. Iemand met een vergelijkbare ervaring achter de rug is erg waardevol voor iemand die aan het begin van het herstel staat of er middenin zit, maar ook voor een organisatie. Een luisterend oor, iemand die een gesprek bij kan wonen en die aan collega’s en leidinggevenden kan vertellen wat men beter wel en niet kan zeggen en wat wel. Informele steun is over het algemeen duurzamer en heeft daardoor een langere werkingsduur. Daarbij kan het fungeren als ‘vinger aan de pols’.

Interesse?
Wilt u kennismaken met één van onze Ervaringscoaches, heeft uw afdeling behoefte aan voorlichting over Burn-out of wilt u alleen advies? Neem eens contact met ons op! Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.
Stuur een mail voor een vrijblijvende afspraak: info@deervaringscoach.nl

Bellen kan ook:
Claudia Janssen 06-55308803
Sharon Mantjes 06-14128375