Hoe is een ervaringscoach in te zetten?
Als uitgevallen werknemer/scholier moet je veel gesprekken voeren met je leidinggevende, de bedrijfsarts of het UWV. Vaak gaat dit over een plan van aanpak en een, liefst zo snel mogelijke, terugkeer op de werkvloer of de onderwijsinstelling. In veel gevallen loop je toch tegen onbegrip aan.
Dit kan ontstaan door stigmatisering of er wordt naar jou gewezen inzake jouw psychische kwetsbaarheid. Regelmatig wordt voorbijgegaan aan wat er allemaal afkomt op een zieke werknemer/scholier als er eenmaal een burn-out of overspannenheid is vastgesteld. Maar ook de werkgever heeft hierin een grote rol in. Beide kunnen het gevoel hebben er alleen voor te staan terwijl je juist moet zoeken naar de verbinding en samenwerking!
Zieke werknemers en scholieren die het zwaar hebben, willen naast een gesprek met bijvoorbeeld een psycholoog, een stuk erkenning en herkenning ervaren van iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Het geeft kracht als je het gevoel hebt dat je niet de enige bent en dat je er niet alleen voor staat. Onze ervaringscoaches zijn mensen die een gelijke of soortgelijke ervaring hebben gehad en die geleerd hebben anderen te ondersteunen. Zij zijn via dezelfde weg gegaan en weten hoe het is. De ervaringscoach biedt niet alleen praktische ervaring, maar ook emotionele ondersteuning en een luisterend oor. De ervaringscoach kan mee gaan naar gesprekken met bijvoorbeeld een leidinggevende, de bedrijfsarts of het UWV. En andersom kan een ervaringscoach een leidinggevende of bedrijfsarts voorzien van tips en adviezen.
Wij beginnen al preventief op de werkvloer. We hebben gesprekken met medewerkers, ook over andere aspecten dan werkdruk of collega’s. Denk hierbij aan diverse sociale domeinen zoals bijvoorbeeld: problemen binnen familie, financiën en woonzorg. Dit zijn nl. grondleggers voor de gezondheid van uw werknemers/scholieren.